Stichting Stadskern Hattem
 

Voermankoepel




 




Proiect 4 Voerrnankoepel Geldersediik 1a
Monumentenlijst
Toen de restauratie van het koepeltje ter sprake kwam stond het niet op monumentenlijst. 

Uit de stukken blijkt dat "monumentenzorg", voor de aanvang van de voorbereiding  na onderzoek het koepeltje gelijk gesteld heeft met een monument op basis hiervan kon toen subsidie worden toegezegd. Later, toen de gemeentelijke monumentenlijst tot stand kwam,is het bij besluit van Burgemeester en wethouders van 2 mei 1989 daarop gezet met de volgende beschrijving:


Alleenstaand 10-hoekig voormalig theehuis uit 1860 (herbouwd in 1975). Twee bouwlagen, waarvan de onderste in het dijktalud, uitgevoerd in schoonsmetselwerk met knipvoeg. De bovenste bouwlaag vanuit de tuin te bereiken via een houten trap. Aan de voorzijde dubbele deuren; 2 stuks 9-ruits vensters met aan weerszijde luiken gietijzeren roeden.

 Aan de achterzijde dubbele ramen en een enkele 4-ruits deur met trap. In het souterrain een berging met servieskast. Hekjes voor de ramen aan de tuinzijde. De kap is als ziende kap uitgevoerd en gedekt met leien in Rijndekking. De bovenste bouwlaag is een ongedeelde ruimte met originele servieskast' Het pand is fraai van verhoudingen en markant gelegen aan de rand aan de binnenstad. Het pand is gaaf en uniek in Hattem.
Geschiedenis

Uit een onderzoeksrapport van de heer D. Spoel blijkt dat er twee meningen zijn over het bouwjaar van het Koepeltje. Volgens de overlevering is het gebouwd in 1843. De "heren van de sociëteit" zouden het hebben laten bouwen voor hun dames. Deze heren hadden schuin tegenover het koepeltje een eigen onderkomen doen bouwen, echter wel iets groter dan dit koepeltje.

Er zijn echter enkele aanwijzingen waaruit opgemaakt kan worden dat het van een later bouwjaar moet zijn. 1 Het toepassen aan gegoten ijzeren raamroeden kwam in 1843 nog niet of hoogst zelden voor. 

2. Op één van de vloerbalken komt het opschrift voor "W.T.H. 1860". Aangenomen mag worden dat het bouwjaar 1860 is en het werd gebouwd door Wiechert ten Have toen timmerman-aannemer ter Plaatse.