Stichting Stadskern Hattem
 


zaterdag 8 september 2018 open monumentendag

 

 

 

https://www.ronduithattem.nl/nl/evenementen/zomer/i/14-evenementen/559-unieke-bezichtiging-van-de-tichelovens-aan-de-ijssel-in-hattem 


Zaterdag 8 september is het Open Monumentendag. Vele monumenten uit het Nederlands Erfgoed zullen dan opengesteld zijn aan het publiek, die vaak op die dag alleen te bezoeken zijn.

Rond Uit Hattem en Stichting Stadskern Hattem organiseren die dag van 11.00 tot 16.00 uur de unieke bezichtiging van de tichelovens aan de IJssel. In samenwerking met de eigenaresse van één van de steenovens wordt een wandelroute georganiseerd vanuit de Jachthaven in Hattem, langs de oevers van de IJssel om zo de voormalige tichelovens van Altena te kunnen bezoeken.

De naam Altena is afkomstig uit de Middeleeuwen. Het betreft kleine plaatsjes die vaak tegenover vestingstadjes lagen, waar de hertog of graaf zich als eigenaar vaak terugtrok. De naam schijnt ontleend te zijn aan de uitspraak “Kom me niet al te nauw”.

Vrijwilligers van het Toeristisch Informatie Punt zullen de bezoekers de weg wijzen en stadsgidsen zullen de bezoekers veel kunnen vertellen over de geschiedenis van de fabricage van bakstenen (kloostermoppen) en dakpannen. De klei van de uiterwaarden langs de IJssel was uitermate geschikt voor het bakken van stenen. Aan deze tichelovens heeft Hattem haar betrokkenheid met het Hanze verbond te danken.

Ter plekke wordt gezorgd voor een kopje koffie en een versnapering en zal er een foto expositie zijn, die het proces beeldend maken.

De veldovens van Altena dateren van circa 1715, 1802 en de laatste oven is in 1915 gebouwd. In 1931 is met de productie gestopt. Twee van de drie steenovens staan er nog, één steenoven is in de vijftiger jaren van de vorige eeuw afgebroken, waarvan de stenen nog hergebruikt zijn bij de restauratie van het Anne Frankhuis.

Naast de tichelovens kan men ook een bezoek brengen aan andere monumenten in Hattem, zoals het stadhuis, de Dijkpoort, Molen de Fortuin en de Grote of St. Andreakerk waar om 16.00 uur ook een concert is van het Hattems Mannenkoor.

Daarnaast ligt voor deze gelegenheid het schip De Adelaar, een voormalig directiesschip uit 1922, afgemeerd aan de Loswal, waar de eigenaar rondleidingen geeft.

De organisatie nodigt u van harte uit deze monumenten te bezoeken. Het programma en nadere informatie is beschikbaar bij het Toeristisch Informatie Punt aan de Markt. 

De start van het bezoek aan de tichelovens is op de parkeerplaats van de Haven!  Alwaar ook de auto’s en fietsen geparkeerd kunnen worden. Er kan deze dag NIET geparkeerd worden bij het terrein van Altena.  Te voet gaat men verder, er is bewegwijzering. Denk aan wandelschoenen of laarzen.